Geplaatst: woensdag, 9 februari 2022

Jong stel bespaart € 21.000 euro 

Twee jonge docenten – zij in het basisonderwijs en hij op het ROC in Leiden – oriënteren zich op de woningmarkt en vinden hun ideale “starters-woning” in Hazerswoude-Dorp.

Een twee-onder-één-kap met een vraagprijs van € 285.000 kk. Uit het Fortierra Vastgoedrapport blijkt dat er naast een aanwezige bouwkundig- en taxatierapport, toch veel onduidelijkheid bestaat over toekomstige investeringen. Maar ze besluiten een bod uitbrengen en de kooprijs wordt uiteindelijk € 273.000 k.k. 

We steken allebei graag onze handen uit de mouwen en met steun van ouders en vrienden moet het lukken om eventuele tegenvallers samen op te lossen.” De hypotheekaanvraag liep via een “geldshop-bemiddelaar” maar na verschillende aanbiedingen namen ze zelf de regie op de hypotheek-aanvraag en kwamen succesvol uit bij Florius.

Gelukkig dacht onze lokale makelaar erg mee en gunde ons tijd voor onze ontdekkingsreis in hypotheek-diensten.” Omdat ze ook hadden gespaard kregen ze de maximale hypotheek en op 16 oktober 2018 vond bij de notaris de Overdracht van het eigendom plaats. De start van een omvangrijke klus.

Zoals iedereen, startten zij met het ‘onzichtbare zichtbaar te maken’. Door op te ruimen en te slopen wat zou worden verbouwd, ontdekten ze achter muren en onder vloeren onjuiste isolatie, een verstopte riolering, verrotte dakspanten, schimmels en een tuin vol met verrassingen. 

“Gelukkig hebben ouders, vrienden en bekenden ons erg geholpen en na twee jaar hardwerken en flink doorzetten, is het huis in haar ruwe vorm bewoonbaar geworden. 

Maar dan begint het afwerken. Het echte geld uitgeven: vloerverwarming, deuren en kozijnen, moderne keuken van hoge kwaliteit en een modern afwerkingsniveau. “Eind vorig jaar was het zover. Wij als peet-ouders werden uitgenodigd voor het kerstdiner, als dank voor onze bijdrage. Niet alleen het eten was heerlijk, maar ik voelde mij ook trots op mijn petekind en zijn vriendin!” 

Het was een heerlijke avond. Fantastisch te zien hoe zij hun eigen smaak hebben aangebracht.”
Tijdens het diner is veel gelachen maar kwamen ook de teleurstellingen aan bod: de extra kosten en de verhoogde WOZ-waarde. De aanslag van de gemeente Alphen aan de Rijn, bedroeg in 2019 zo waar € 395.000. 

Oké, dat is van bijna 3 ton naar 4 ton in één jaar tijd! Maar mogelijk kan deze terechte waardestijging – zoals ook berekend in de Vastgoedpas – wellicht een lagere risicopremie betekenen voor de hypotheekverstrekker. “Ik adviseerde ze om zo snel mogelijk contact op te nemen met de hypotheekverstrekker.”

Zo gezegd, zo gedaan en wat blijkt: na één telefoontje met de hypotheek-verstrekker en opsturen van bewijsmateriaal uit de vastgoedpas, kregen ze binnen twee weken bericht dat de rente (risico-opslag) met 0,7% wordt verlaagd gedurende de resterende looptijd van 18 jaar. Naast een geweldige avond, leverde dit initiatief een besparing op van ruim € 100, – euro per maand, dat is ruim € 21.000 over de gehele looptijd.

Met de Nationale Vastgoedpas neem je regie op je eigen wonen. Een nieuwe basis voor mooie initiatieven in de woningmarkt waarbij de woonconsument centraal komt te staan.